Tiskové centrum CrossCafe už nejsou jen kavárny. Síť otevřela v Plzni vlastní pražírnu

CrossCafe už nejsou jen kavárny. Síť otevřela v Plzni vlastní pražírnu

Kavárny CrossCafe se dlouhodobě zaměřují na výběrovou kávu. Teď budou mít nad její kvalitou ještě větší kontrolu. Otevírají totiž vlastní pražírnu, od které si slibují ještě vyšší úroveň služeb svým zákazníkům. A protože celá síť pochází z Plzně, je CrossCafe Pražírna právě v Plzni.

„Díky pražení kávy pod vlastní střechou získáme naprostou kontrolu nad celým procesem, od výběru zeleného zrna až po šálek skvělé kávy, který hostům naservírujeme v kavárně nebo si jej zákazník z naší kávy připraví doma,“ popisuje ředitel CrossCafe Pražírna a CrossCafe original David Štagler.

 

Kvalitnější káva, nové služby zákazníkům

Vlastní pražírna podle něj byla nezbytným krokem na cestě neustálého zlepšování kvality, která je pro kavárenskou síť CrossCafe typická. „Hlavní motivací jsou hosté našich kaváren. Průběžně od nás očekávají stále vyšší kvalitu produktů i služeb. Kvalita naší kávy se přitom díky pražírně posune hned v několika úrovních,“ vysvětluje David Štangler.

 

V první řadě díky vlastní pražírně hosté dostanou kávu v ideální kondici, tedy v rozmezí od 14 do 45 dnů od pražení. Zároveň bude snadnější vybrat vhodný chuťový profil kávy, ať už z hlediska sezónnosti nebo kvality zrna.

 

Pražírna je pro CrossCafe také novým odvětvím byznysu. Bude samozřejmě dodávat kávu všem kavárnám svého řetězce, ale také začne postupně nabízet kávy přes e-shop, velkoobchody nebo retail. „Zároveň je CrossCafe Pražírna připravena poskytovat službu privátního pražení. Umíme tedy zákazníkům napražit kávu na míru a pod jejich značkou,“ doplňuje David Štangler z CrossCafe. V neposlední řadě jsou v plánu také prohlídky Pražírny pro veřejnost.

 

Původ kávových zrn

Základem pražírny bude od začátku signature CrossCafe Blend, který už zákazníci z kaváren znají. „Zároveň budeme nabízet další varianty v různých cenových hladinách, ať už se bude jednat o mix arabiky a robusty nebo mix různých arabik. Dále budeme pražit výběrové kávy podle aktuální sezóny a čerstvosti, ale žádná pražírna se dnes neobejde bez kávy z Brazílie, Kolumbie a Etiopie. Budeme se ovšem snažit nabídnout i kávy z méně známých oblastí, jako jsou Kostarika, Tanzánie nebo Ekvádor,“ plánuje spolumajitel CrossCafe Pražírna a hlavní pražič Michal Král a dodává, že přestože kávu CrossCafe standardně nakupuje přes mezinárodní velkoobchodní partnery, je pro ně důležité vždy být ve spojení i se samotnými producenty kávy.

 

Srdcem CrossCafe Pražírny je pražička Diedrich CR-35 ze Spojených států amerických, která bude všechny tyto kávové odrůdy zpracovávat. V rámci ČR se jedná o větší velikost pražičky, v mezinárodním kontextu se řadí spíše mezi střední pražičky. „Zařízení zvládne najednou upražit až 35 kg kávy. Převedeno do konkrétních čísel to znamená, že CrossCafe Pražírna dokáže napražit cca 500 kg kávy denně, tedy 10 tun za měsíc,“ upřesňuje Michal Král.

 

Jedna pražírna stačí

Přestože kavárny CrossCafe se neustále rozrůstají, pražírna bude jediná. CrossCafe Pražírna má dostatečnou kapacitu na to, aby kávou zásobovala celou síť našich kaváren, a zbývá nám ještě dostatek prostoru pro vstup do dalších prodejních kanálů. Momentálně jsme na 20 procentech kapacity produkce, ale plánujeme se dál rozvíjet,“ ujišťuje David Štangler.

 

CrossCafe Pražírna tak zůstane pouze ve své domovské Plzni, městě, kde kavárenská síť CrossCafe v roce 2007 vznikla a kde dnes má také svoji výrobnu i centrálu.