Novinky Jak na domácí přípravu filtrované kávy?

Jak na domácí přípravu filtrované kávy?

Připrav si lahodnou filtrovanou kávu jako profík! Ukážeme ti krok po kroku, jak na to.

27. 3. 2024

Příprava kávy metodou filtrování patří mezi nejvýraznější současné trendy v kávovém světě a její obliba neustále roste nejen v zahraničí, ale také u nás. Jde totiž o jednoduchý způsob, díky kterému si bez drahé technologie připravíš výjimečně kvalitní kávu. A nenech se mýlit, správně připravený filtr nemá vůbec nic společného s dříve známou překapávanou kávou. Základem je precizní příprava a správný výběr kávových zrn pražených a namletých na filtr.

Jednoduché, rychlé a tak návykové, že si filtrovanou kávu budeš chtít připravovat v pohodlí domova každý den.

 

Jakou kávu použít?

Nejlépe se hodí světle pražená zrnka, kde vynikne chuťová lehkost.
Z nabídky CrossCafe ti můžeme doporučit kávu Centroamericano z Kostariky či Shantawene z Etiopie.


MRKNI NA NABÍDKU

 

Co budeš k přípravě kávy potřebovat?

 

  1. Hario V60 – set na filtrovanou kávu
  2. filtry
  3. mlýnek
  4. kvalitní kávu praženou na filtr
  5. horkou vodu ohřátou ideálně na 92 °C

Veškeré příslušenství na přípravu kávy koupíš v CrossShopu v našich kavárnách nebo na e-shopu CrossCafe Pražírny.


NAKUP SI ONLINE

 

Další volitelné příslušenství:

  1. baristická konvice od Brewisty s nastavitelnou teplotou
  2. váha
  3. stopky

Postup přípravy

 

  • Kávu připravuj v poměru 1:15, tedy 20 g kávy na 300 ml vody.
  • Naváženou kávu nasyp do mlýnku a kávu namel na požadovanou hrubost. Na přípravu V60 potřebuješ středně hrubé mletí.
  • Do dripperu vlož filtr, který prolij horkou vodou. Zbavíš se tím nežádoucích pachů z filtru a zároveň si nahřeješ konvičku.
  • Namletou kávu nasyp rovnoměrně do filtru.
  • Pomalu do dripperu nalij 50 ml vody krouživými pohyby směrem od středu a nech 30 sekund odpočinout.
  • Poté kávu pomalu zalij zbytkem vody. Ideální teplota vody je 92–94 °C. Pokud vodu ohříváš v rychlovarné konvici, nech ji po ohřátí chvilku vychladnout na požadovanou teplotu.
  • Ideální doba extrakce jsou 3 minuty.
  • Připravenou kávu si nalij do svého oblíbeného šálku a vychutnej si lahodný filtr!

 

 

Víš, že...

  • Voda v rychlovarné konvici vře při teplotě 98 °C. Když ji necháš dvě minuty odstát, dostaneš se na požadovaných 92 °C. Doporučujeme používat filtrovanou vodu.
  • Konvice Brewista Smart Pour s tenkým labutím krkem vylepší motoriku při zalévání. Nedovolí totiž téct horké vodě do filtru příliš rychle.
  • Ke každému setu V60 patří odměrka, díky které nemusíš kávu vážit. Pro maximální přesnost přípravy ale doporučujeme přece jen mít po ruce váhu.