Novinky Proč je výběrová káva výběrová?

Proč je výběrová káva výběrová?

5. 2. 2021

„Speciality Coffee“, v překladu výběrová káva, je vyráběna pouze z kávových zrn té nejvyšší kvality, rostoucích v ideálních klimatických a konkrétních geografických podmínkách.

Tato káva musí splňovat řadu důležitých kritérií. Na začátku záleží hlavně na místě, kde se káva pěstuje. Obecně platí, že ve vyšších nadmořských výškách je káva kvalitnější, protože má delší čas na uzrání.

Důležitý je také způsob sběru. Jediný způsob pro výběrovou kávu je ruční sběr, při němž sběrači trhají pouze jednotlivé uzrálé kávové třešně.

Nasbíranou kávu poté farmáři zpracovávají většinou suchým, mokrým, nebo medovým způsobem. Pro výběrovou kávu farmáři volí nejčastěji mokrý způsob zpracování, z kterého je káva tzv. čistější.

Po zpracování a usušení prochází zelená káva tříděním, různými testy kvality a také degustací. Dle SCA (Speciality Coffee Association) se jako výběrová káva označuje taková káva, která dosáhne během profesionálního hodnocení (tzv. cupping) skóre nad 80 bodů z celkového počtu 100 bodů.

Zelená zrna pak nakonec putují do pražírny. Pražení kávy je umění, které vyžaduje vysoký stupeň znalostí a zkušeností k vytvoření profilů chutí na výběrové úrovni. Káva musí být během procesu pražení neustále pečlivě sledována a kontrolována, aby se nespálila.

Poslední článek pak tvoří barista, který kávu připravuje. Ovšem i vy doma si můžete připravit skvělou kávu. Zrna výběrové kávy můžete použít například na přípravu espressa, V60, či french press.

 

VÝBĚROVÁ KÁVA CROSSCAFE

I u nás už můžeš ve vybraných kavárnách ochutnat výběrovou kávu.

Na mlýnku jsme měli například 100% arabiku z Kolumbie – San Cayetano. Chuť této kávy byla jemná a lehce intenzivní, s chutí po sušenkách a čokoládě.

Dále jsi mohl vyzkoušet výběrovou kávu 100% arabiku z Etiopie – Yrgalem. V této kávě ucítíš tóny citrónové trávy a citrusu bergamot. Kávu Yrgalem máme upraženou jak na přípravu espressa, tak na přípravu filtrované kávy. Filtrovanou kávu připravenou z Yrgalemu můžeš ochutnat na kavárnách v Liberci, kde ji připravujeme pomocí batch brew (překapávaná káva) a v Železné Rudě, kde filtrovanou kávu připravujeme metodou V60.

Nově si v kavárnách můžeš vychutnat výběrovou kávu z Peru – Alto Palomar. Alto Palomar je 100% arabika, ve které objevíš tóny medu, pražených mandlí a sladkého tabáku.

Yrgalem a Alto Palomar můžeš zakoupit v 250g sáčcích v kavárnách CrossCafe nebo na našem e-shopu, kde si lze objednat i čerstvě namletou kávu. Všechny kávy ti rádi nameleme podle tvých požadavků, například na přípravu French press, překapávané kávy, V60 atd.

 

Tým CrossCafe