Novinky Proč je výběrová káva výběrová?

Proč je výběrová káva výběrová?

5. 2. 2021

„Speciality Coffee“, v překladu výběrová káva, se vyrábí pouze z kávových zrn nejvyšší kvality, která rostou v ideálních klimatických a konkrétních geografických podmínkách.

Výběrová káva musí splňovat řadu důležitých kritérií. V první řadě záleží na místě, kde se káva pěstuje. Obecně platí, že káva, která roste ve vyšších nadmořských výškách, je kvalitnější, protože déle zraje.

Důležitý je také způsob sběru. Výběrová kávu se zásadně sbírá ručně a sběrači vybírají pouze uzrálé kávové třešně.

Nasbíranou kávu poté farmáři zpracovávají suchou, mokrou nebo medovou metodou. V případě výběrové kávy nejčastěji volí mokrou variantu zpracování, díky níž je káva čistší.

Po zpracování a usušení prochází zelená káva tříděním, testy kvality a také degustacemi. Podle SCA (Speciality Coffee Association) se jako výběrová označuje taková káva, která během profesionálního hodnocení (tzv. cupping) dosáhne 80 a více bodů ze sta.

Nakonec zelená zrna putují do pražírny. Pražení kávy je umění, které k vytvoření chuťových profilů na výběrové úrovni vyžaduje vysoký stupeň znalostí a zkušeností. Během procesu pražení je nutné kávu neustále pečlivě sledovat a kontrolovat, aby se nespálila.

Poslední článek pak tvoří barista, který kávu připravuje a může ovlivnit její výslednou kvalitu. Ovšem i vy doma si můžete připravit skvělou kávu. Zrna výběrové kávy lze použít například na přípravu espressa, V60 či french pressu.